"We bekijken elke aanvraag; niet als boekhouders maar als ondernemers"

16 mei 2023
"We bekijken elke aanvraag; niet als boekhouders maar als ondernemers"

Nik Peeters was eerder zelfstandig adviseur financieringen voor vastgoedbeleggers. Nu hij al even aan de slag is als Accountmanager bij Mogelijk, verbaast hij zich over de kracht van peer-to-peer en de mogelijkheden voor financiering. “Het is echt ondernemers onder elkaar.” 

“Mijn carrière ben ik begonnen bij Van Lanschot Private Banking, waar ik vier jaar relatiemanager was voor partners van grote advies- en accountancykantoren en executives van beursgenoteerde bedrijven. Vanuit daar heb ik een stap gezet naar een intermediair in vastgoedfinancieringen met een nadruk op residentieel vastgoed. Ik werkte vooral met de bekende banken en financiers. Hoewel die qua acceptatiebeleid wel wat verschillen, hadden ze één ding gemeen: nauwelijks flexibiliteit vanwege hun fundingmodel. Als intermediair was ik enorm begaan met mijn klanten. Maar tot mijn ergernis was ik vaker bezig met een aanvraag in een mal drukken dan met logisch en ondernemend nadenken.” 

Financieringsaanvragen beoordelen op kwaliteit en logica 

“In de rol die ik nu heb kan ik mij gelukkig vooral bezighouden met de essentie. Elke aanvraag kan ik beoordelen op z’n kwaliteit en logica, in plaats van via een handboek vol regels. Als intermediair wist ik nog niet hoe veelzijdig financieringsoplossingen van Mogelijk zijn. Achteraf moet ik toegeven dat ik als adviseur meerdere aanvragen heb afgewezen die achteraf gezien met Mogelijk tot een passende financiering hadden kunnen leiden. Als intermediair was ik vooral op zoek naar duidelijkheid vooraf, het liefst een acceptatiegids. De boodschap van Mogelijk – ‘We leveren maatwerk en denken in mogelijkheden’ – vond ik lastig in te schatten. Als intermediair wilde ik vooral zekerheid vooraf, geen afbreukrisico. Liefst wilde ik vooraf al weten dat mijn advies zou leiden tot een geslaagde deal.” 

Maatwerk 

“Als je maatwerk levert en elke aanvraag op waarde wilt schatten, is het lastig om vooraf 100% ja of nee te zeggen. Dus als je mij vragen stelt als ‘Doen jullie ook ondernemers die nog geen cijfers hebben of verlies hebben gedraaid?’, of ‘Financieren jullie ook dit pand met particuliere erfpacht?’ dan is het antwoord niet standaard ja of nee. We bekijken dat per geval, op basis van de specifieke businesscase. Met een ondernemende blik en met oog voor kwaliteit. Als je goed kijkt en met elkaar in gesprek gaat, zie je meer dan genoeg mogelijkheden.” 

Vastgoed als onderpand vormt de basis 

“Ik daag jou als intermediair uit om ons mee te laten denken. Factoren waarop een bank afhaakt, zijn voor ons lang niet altijd een bezwaar. Dat komt omdat we bij Mogelijk het vastgoed van een ondernemer financieren waarbij het vastgoed het onderpand vormt voor onze private investeerders. Daarmee denken wij heel anders dan reguliere geldverstrekkers. Als jij met jouw expertise vertrouwt op de kwaliteit van een aanvraag, is er grote kans dat wij daar nét zo in zitten. Zo’n aanpak maakt ieders werk leuker! We kunnen als accountmanagers en intermediairs weer bezig zijn met de kwaliteit en de redelijkheid van de aanvraag zelf, in plaats van met de vraag of het wel past in het stringente beleid van de financier. Geloof me, er is véél meer mogelijk dan je denkt! Ik kijk ernaar uit om met elkaar in gesprek te gaan.” 

Alle artikelen
Meer lezen