Bij Mogelijk is het niet alleen maar hard werken; regelmatig zijn er momenten waarop het team van Mogelijk bij elkaar komt om mijlpalen te vieren of om samen te reflecteren en kennis op te doen. Normaal gesproken is iedereen overal welkom bij, maar afgelopen maandag 28 maart was daar een uitzondering op.

“De uitnodiging voor deze lunchlezing was alleen voor de vrouwen van Mogelijk”, vertelt Annemieke Schoonderwoerd, partner bij Mogelijk. “En dat had alles te maken met het onderwerp: financiële onafhankelijkheid van vrouwen.”

The Female Fix

Aanleiding was het boek ‘The Female Fix’ van Marianne Bruijn dat op Wereldvrouwendag - 8 maart – verscheen. Het boek beschrijft hoe vrouwen financieel zelfstandig kunnen worden en blijven. Het is een aansprekende mix van persoonlijke ervaringen, theorie, cijfers, data en interviews. Met praktische tips voor een stabiele carrière en financieel inzicht. “Ik ken Marianne al een aantal jaren en als zelfstandig vrouwelijk ondernemer wilde ik het boek graag aan al mijn vrouwelijke collega’s geven, vandaar deze lunchlezing.”

Voor iedereen relevant

"Ongeveer de helft van onze medewerkers is vrouw”, weet Annemieke. “De jongste loopt net stage, de oudste is een paar jaar van haar pensioen verwijderd. Voor iedere leeftijd is dit onderwerp relevant, dus het was leuk dat veel collega’s kwamen.” Chef Roos verzorgde er een heerlijke lunch bij, bijna geheel in het roze.

Tijdens de lunchlezing presenteerde Marianne Bruijn de inzichten uit haar boek waarin tips en ervaringen staan van haarzelf, maar ook van andere vrouwen, zoals voedingstherapeut Vivian Reijs, auteur Saskia Noort en Topvrouw van het jaar 2021 Janine Vos. Tot wel 50% van de vrouwen is financieel afhankelijk van een partner, familielid of van de overheid. Dat beperkt vrouwen in hun keuzevrijheid en zelfontplooiing. Financiële afhankelijkheid is geen goede basis om gelijkwaardigheid te bereiken. Ook Annemieke geeft een tip in het boek: “Zorg dat je bij alle belangrijke momenten in je leven ook altijd even nadenkt hoe je jouw financiële autonomie behoudt. Bijvoorbeeld als je gaat samenwonen, samen een huis koopt of kinderen krijgt.”

Raakvlak werk-privé

Bij Mogelijk krijgen medewerkers veel gelegenheid om zich te ontwikkelen, o.a. via opleidingen, trainingen en dus ook via lunchlezingen. “Het is niet de eerste keer dat we een lunchlezing houden”, vertelt Annemieke. “Maar vaak zijn ze meer werkgerelateerd ingestoken. Het was goed om ook het raakvlak van werk, privé en personal finance eens te bespreken met elkaar. Het contact en de uitwisseling hierover waren heel waardevol. De volgende keer mogen de mannen er ook weer bij zijn, graag zelfs! Overigens staan er ook veel goede tips voor mannen in The Female Fix, bijvoorbeeld over hoe ze hun vrouw thuis en in hun carrière kunnen ondersteunen.”

Alle artikelen
Meer lezen