Na zes jaar theoretisch onderwijs op de universiteit van Maastricht was Bastian Mom toe aan praktijkervaring. Hij kende Mogelijk van de podcast en ging in gesprek over een traineeship. “Het klikte meteen, sloot aan bij mijn opleiding en ik kon snel starten. Wat mij vooral aanspreekt bij Mogelijk, is dat je heel dicht op het product zit en met meerdere kanten van een financiering te maken hebt. Je ziet investeerders maar ook geldnemers, dat vind ik een interessant speelveld.”

Niet in steen gegraveerd

Na een bachelor International Business en een stage, volgde Bastian twee masters in anderhalf jaar. “Mijn masters gingen over Sustainable Finance en Strategic Corporate Finance. Daarbij was Real Estate Finance voor mij met afstand het leukste vak. Ik schreef mijn scriptie over de risicobereidheid van woningcorporaties en de effecten daarvan op hun investeringsbeslissingen; het sociale segment van de woningmarkt. In september 2023 kon ik bij Mogelijk aan de slag als trainee. Een voordeel van het traineeship bij Mogelijk is dat het verloop ervan niet in steen is gegraveerd. Je begint op de afdeling Klant Support en krijgt hier inzicht in de verschillende producten en de stakeholders die daarbij van belang zijn. Gaandeweg kijk je wat je interessant vindt. Al vrij snel was ik toe aan de volgende stap: Relatiemanager bij de Investeerders Desk, daar werkte ik wat langer."

Energiefonds: verduurzaming voor ondernemers

“Mogelijk richtte een nieuw fonds op, speciaal voor verduurzaming. Daar mocht ik aan meedoen, naast mijn functie als Relatiemanager. In overleg met Energiefonds Overijssel zetten we samen dit lokale fonds op in Overijssel, om hiermee verduurzaming onder ondernemers aan te moedigen. Het lag mooi in lijn met mijn achtergrond en ik kreeg de kans om een groot deel van de verantwoordelijkheid op me nemen. Het fonds verstrekt uitsluitend leningen voor verduurzaming van vastgoed, op basis van eerste of tweede hypotheekrecht. Mogelijk heeft contacten met marktpartijen in verduurzaming die op korte termijn een compleet adviesrapport kunnen geven, inclusief kostenplaatje en eventuele installatie. Verduurzaming van de vastgoedsector is van maatschappelijk belang; daarnaast wordt verduurzaming ook steeds meer verplicht voor ondernemers.”

Een mooi compliment

“Tot mijn verrassing werd het harde werk voor de oprichting van het fonds beloond. Ik ontving een wisselbokaal als medewerker van het kwartaal, een soort erkenning dat je je hebt onderscheiden. Supergaaf, een mooie bevestiging dat het gezien werd en een mooi compliment. Nu ben ik onderdeel van het Underwriter-team, aan de geldnemerskant. Wij analyseren waar de kredietrisico's voor een lening zitten en hoe we die kunnen ondervangen. Tijdens het traineeship kon ik als Klantmanager algemene ervaring opdoen, als Relatiemanager zat ik aan de investeerderskant en nu als Underwriter aan de kant van de geldnemer, houd ik me bezig met kredietrisico's. Als Underwriter heb je geen rechtstreeks klantencontact, maar je bent wel bezig om het voor de klant mogelijk te maken. We werken op verschillende manieren aan hetzelfde doel, de klant staat centraal; op alle afdelingen willen we onze klanten blij maken.”

Kansen pakken

“Mogelijk groeit hard en biedt veel kansen, je wordt aangemoedigd en ondersteund om die te pakken. Met mijn finance-achtergrond kreeg ik de kans om me te oriënteren op verschillende aspecten van vastgoed. Mogelijk is goed in kijken wat bij iemand past: wat wil je leren, wat is je verhaal en hoe kunnen we daar een match in vinden. Zeker voor trainees en stagiairs wordt het breed ingeschoten, om te kunnen ontdekken waar je interesse ligt.”

Alle artikelen
Meer lezen