Vastgoed aan de basis van zakelijke financieringen

3 februari 2023
Vastgoed aan de basis van zakelijke financieringen

Het vastgoed staat aan de basis van elke vastgoedfinanciering bij Mogelijk. Belangrijk, want bij financieringen door onze private investeerders dient het vastgoed altijd als onderpand en hierop rust het recht van eerste hypotheek. Voor ondernemers biedt de focus op het vastgoed ook voordelen, want bij beoordelingen komt het vastgoed op de eerste plaats, pas daarna de cijfers van de ondernemer.

Omdat het vastgoed leidend is, wordt hier zeer zorgvuldig naar gekeken. Elke financieringsaanvraag begint met een grondige analyse door een van de vastgoedspecialisten in het team van Mogelijk. Alle vastgoedspecialisten hebben een rijke ervaring in de financiële- en vastgoedwereld. Tim Boon vormt een uitzondering. Binnen het team is hij met zijn 24 jaar verreweg de jongste vastgoedspecialist bij Mogelijk. Maar tussen de ‘senioren’ voelt hij zich absoluut geen vreemde eend in de bijt. “Vlak na school startte ik met het opbouwen mijn eigen vastgoedportefeuille en liet ik via een tussenpersoon mijn eerste vastgoedobject financieren. Inmiddels heb ik meerdere panden in de verhuur. Bij een VVE-vergadering kwam ik in contact met Maarten Rövekamp, een van de oprichters van Mogelijk. Ik kende Mogelijk al, het leek me een leuke plek om naast mijn privéonderneming te werken, dus heb ik mijzelf geïntroduceerd.”

Ervaring inbrengen

“Daar zat ik dan als sollicitant vastgoedspecialist. Eigenlijk durfde ik mezelf helemaal geen specialist te noemen. Ik had een gesprek met een heel ervaren vastgoedspecialist met grijze haren. Ik was ‘nog maar’ 23 jaar met slechts 4 jaar praktijkervaring, maar ze gaven mij een kans. Vanwege het volwassen gesprek, de klik en de ervaring. De ervaring die ik met mijn privéonderneming opdoe, gebruik ik voor mijn werk bij Mogelijk en andersom.”

Grondige beoordeling vastgoed

Financieringsaanvragen komen binnen bij de vastgoedspecialisten. Zij gaan na of het om een zakelijk object gaat. Is dat het geval, dan wordt er gekeken naar de courantheid, de ligging, de kwaliteit van het object en de alternatieve aanwendbaarheid. Bij de beoordeling worden openbare bronnen gebruikt zoals het WOZ-loket, BAG en het Kadaster. Naast de openbare bronnen komt kennis en inzicht om de hoek kijken. “We overleggen als team met elkaar en letten op opvallende zaken of afwijkingen. “

Waarde ten opzichte van de leensom

Voordat Mogelijk besluit om een financieringsaanvraag daadwerkelijk om te zetten in een financieringsaanbieding voor investeerders, bekijken de vastgoedspecialisten naar de waarde van het object ten opzichte van de leensom. Bij Mogelijk financieren we doorgaans tot circa 65% van de waarde van het object. Hoe lager de LTV, hoe meer zekerheid dat de leensom kan worden terugbetaald uit de opbrengst, in een uiterst geval van (executie) verkoop van het onderpand. Dat is essentieel want voor de zakelijke hypotheek wordt gebruikgemaakt van privaat geld, dat vergt uiterste zorgvuldigheid. Bovendien beschermen we zo ook de ondernemer en leent hij niet boeven zijn macht.

Alle artikelen
Meer lezen